berlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-kerstberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muur

Parkeren

In het centrum kent Berlijn betaald parkeren en zoals in iedere grote stad is parkeren er lastig: overal lijken al auto's te staan (en dat is meestal dan ook zo). Het is daarom handig je in de stad met het openbaar vervoer te verplaatsen. Dat is goed, goedkoop en meestal veel sneller dan met de auto.
Handig is als je hotel over een (eigen) parkeerplaats beschikt: dan ben je in ieder geval verzekerd van een plekje in de buurt.

In de regel moet je in het centrum van Berlijn tussen 09.00 en 22.00 uur voor parkeren betalen. Dat kost tussen de één en drie euro per uur, afhankelijk van hoe ver je van het centrum verwijderd bent. Buiten het centrum is parkeren meestal gratis (bovendien vind je er makkelijker een parkeerplaats).

Parkeergarages
Naast 'maaiveldparkeren' zijn er in Berlijn talloze parkeergarages (Parkhäuser), waar je tegen betaling je auto kunt stallen. De tarieven van de parkeergarages zijn meestal ongeveer net zo hoog als die van de openbare parkeermeters. In sommige parkeergarages (bijvoorbeeld die van KaDeWe in de Passauer Straße) kun je ook nog je auto van binnen en van buiten laten poetsen, terwijl jij aan het shoppen bent. Daar moet je natuurlijk wel apart voor betalen.

Hotels beschikken vaak over 'eigen' parkeerplaatsen. Je kunt daar dan tegen vergoeding gebruik van maken. De meeste hotels rekenen daarvoor iets van 15 euro per dag. Maar wij zijn ook tarieven van 5 en 50 euro tegengekomen. Informeer daar dus naar bij je hotel! Er is trouwens ook een beperkt aantal hotels waar je gratis op hun parkeerplaats mag parkeren. Ook komt het voor dat hotels een deal met een exploitant van een parkeergarage hebben gemaakt, zodat je daar tegen gereduceerd tarief je auto kunt stallen. 

Parkeermeters
In sommige gebieden staan geen parkeermeters, maar mag je alleen parkeren als je over een vergunning beschikt. Ook hier biedt je hotel vaak uitkomst en kun je er, al dan niet tegen vergoeding, een 'gastenvergunning' lenen.

Er is ook in de stad ook een aantal parkeerplaatsen waar je gratis mag parkeren (en ook geen vergunning nodig hebt). Je kunt deze, met alle details, vinden op de website gratisparken.de.
Alternatief is natuurlijk je auto niet ver van een U-Bahn- of S-Bahnstation in een rustige wijk buiten het centrum -waar parkeren gratis is- te stallen en vervolgens per openbaar vervoer naar je hotel of de stad in te gaan.

Parkeermeters werken net als in Nederland: je gooit er geld in en het ticket moet je duidelijk zichtbaar achter je voorruit leggen. Ook kun je via je mobiele telefoon (Handy) betalen, maar dan moet je je daarvoor wel eerst hebben aangemeld. 

Net als in Nederland kun je een boete krijgen voor verkeerd parkeren, of als je parkeertijd is verstreken. Ook kan je auto worden weggesleept als hij verkeerd staat geparkeerd. Mocht je auto verdwenen zijn dan kun je op het nummer **49-30-4664-987800 informeren of ze er daar misschien iets van afweten.

Tip:
Misschien handig om te weten is dat de Berlijnse parkeermeters 'doortellen': als je er meer geld in gooit dan voor de parkeerduur voor die avond verplicht is krijg je die tijd er de volgende ochtend bij. Dus als je tot 22.00 uur moet betalen, maar er om 21.00 uur voor twee uur parkeren geld ingooit zal je ticket als einde parkeertijd 10.00 uur (en niet 09.00 uur, als het betaald parkeren weer van kracht wordt) vermelden. Je kunt dus ook 's-avonds alvast wat meer geld in de parkeermeter doen zodat je je de volgende ochtend niet hoeft te haasten om een nieuw ticket te kopen.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn