berlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monument

Met de bus naar Berlijn

In veel gevallen is de bus een goedkope manier om in Berlijn (en weer thuis) te komen. Maak je gebruik van een aanbieding dan kun je echt voor een prikkie reizen. Per bus duurt de reis naar Berlijn -gerekend vanuit Amsterdam- ongeveer tien uur.

De bus kan een goedkoop alternatief zijn om in Berlijn te komen. Er zijn regelmatig aanbiedingen waarbij je voor minder dan tien euro al een enkeltje naar Berlijn hebt.

Eurolines
De in Nederland bekendste goedkope organisatie voor busvervoer is Eurolines. Bij hen heb je al voor 27 euro een enkeltje naar Berlijn en -als ze een aanbieding hebben- kun je zelfs nog veel goedkoper uit zijn. Je vertrekt om 23.15 uur uit Amsterdam en bent dan om 09.15 uur in Berlijn. Op zaterdag, maandag en donderdag rijden ze daarnaast met een 'dagbus'. Neem je die, dan vertrek je om 09.45 uur uit Amsterdam en kom je om 19.15 uur in Berlijn aan. Uit Berlijn vertrek je om 20.00 uur naar Amsterdam, waar je dan om 05.45 uur arriveert (op zondag, woensdag en vrijdag rijden ze twee keer en kun je ook om 08.00 uur uit Berlijn vertrekken met aankomst 17.30 uur in Amsterdam).

Het beginpunt van de reis is bij het Amstelstation in Amsterdam (Julianaplein 5). Onderweg kun je op verschillende plaatsen opstappen. Je mag twee koffers (samen maximaal 30 kg) en één stuk handbagage meenemen.

Berlinlinienbus
Ook met Berlinlinienbus kun je van en naar Berlijn. Net als bij Eurolines is het beginpunt bij het Amstelstation en zijn er onderweg verschillende opstapplaatsen. Een enkeltje Berlijn is er vanaf 33 euro. Je mag gratis één stuk handbagage meenemen, maar voor je koffers moet je bijbetalen (eerste twee koffers 1 euro per stuk, de volgende 10 euro per stuk). Voor 10 euro kun je ook je fiets meenemen. De bussen beschikken over stopcontacten en (gratis) WiFi. Ook krijg je een (gratis) krant. 

Berlinlinienbus vertrekt dagelijks om 23.15 uur uit Amsterdam en arriveert dan om 09.15 uur in Berlijn. In omgekeerde richting vertrek je om 20.00 uur uit Berlijn, waarna je om 05.45 uur in Amsterdam aankomt.

Ook met andere organisatie, zoals BestbusTravel, kun je met de bus naar en van Amsterdam. Reis je van Berlijn naar Amsterdam dan is je eindpunt bij hen niet Amsterdam Amstelstation, maar Amsterdam CS, zodat je nog aansluiting hebt op het nachtnet van de NS.

ZOB Am Funkturm
De meeste internationale bussen komen aan op en vertrekken van het Zentraler Omnibusbahnhof am Funkturm (ZOB), Masurenallee 4-6, 14057 Berlin. Dit is bij de Messe in West-Berlijn. Vanaf hier heb je goede verbindingen naar bijna iedere plek in Berlijn:

Bussen: X34, X49, 104, 139, 149, 218, 349, N4 en N49
S-Bahn (S-Bhf Messe Nord/CC): S41, S42, S45, S46 en S47
U-Bahn (U-Bhf Kaiserdamm): U2

Reisorganisaties
Ook een groot aantal reisorganisaties biedt stedentrips naar Berlijn aan waarbij je per bus reist. Meestal is dat in combinatie met een aantal hotelovernachtingen. Dit kan aantrekkelijk zijn omdat een 'pakketaanbieding' voordeliger kan uitpakken dan wanneer je zelf alle losse onderdelen daarvan had geboekt. De bus zet je dan meestal voor je hotel af, en haalt je daar ook weer op.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.