berlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-kerstberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monument

Berliner Bulette

Over weinig dingen kunnen Berlijners zo van mening verschillen als over hoe een echte Bulette behoort te worden gemaakt. Sommigen zweren bij rundergehakt, anderen bij halfom of een mengsel van varkens-, runder- en kalfsgehakt. En moeten die uien rauw of gebakken? De Bulette: de overal in Berlijn verkrijgbare gehaktbal die bij voorkeur met bier wordt weggespoeld. 

De Bulette kwam rond het jaar 1700 uit Frankrijk. De Hugenoten werden daar om hun geloof vervolgd en velen vluchtten naar Pruisen. Een 'boule' is een kogel en de Berlijnse Bulette (waar het zonder "o" wordt geschreven) is een kogeltje. De oorspronkelijk Franse vleespastei viel in Berlijn in goede aarde.

Wel is die Bulette een eeuwig twistpunt: want hoort die nu met rundergehakt, een mengsel van runder- en varkensgehakt of van runder-, varkens- en kalfsgehakt te worden gemaakt? En als die vraag is beantwoord: moet het oude brood dat er doorgaat eerst in melk of in water worden geweekt? En welke uien gebruik je? Witte? Rode? Bruine? En gaan die er dan rauw door, of moet je ze eerst bakken? En welke kruiden kies je vervolgens?

Hoe dan ook: de Berliner Bulette zouden wij gewoon gehaktbal noemen, maar dan een met veel ui. Hij wordt meestal geserveerd met mosterd, ingelegd ei of augurk. En soms in een half broodje, zodat je een soort lokale variant van de hamburger krijgt. In elk geval vult hij en kun je hem volgens Berlijners het best met bier nuttigen. Voor de echte smulpapen serveren de meeste Berlijnse cafés ook een extra grote versie van deze specialiteit.

Adressen
Volgens veel Berlijners behoort de Bulette die je kunt kopen bij Fleischerei Domke (waar ze meer typisch Berlijnse gerechten verkopen) tot de betere. Wil je hem mét bier proberen dan schijn je goed terecht te kunnen in de cafés Mommsen-Eck, Die Eins en Bötzow Privat.

Fleischerei Domke 
Warschauer Straße 64
10243 Berlin (Friedrichshain)

Mommsen-Eck 
Mommsenstraße 45
10629 Berlin (Charlottenburg)

Die Eins 
Wilhelmstraße 67a
10117 Berlin (Mitte)

Bötzow Privat 
Linienstraße 113
10115 Berlin (Mitte) 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn