berlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-kerst

Pfannkuchen, de Berliner Bol

In de meeste landen staat het gebak bekend als donut en in Duitsland kennen ze het als "Berliner". Maar in Berlijn wordt deze zoete lekkernij onder de naam "Pfannkuchen" verkocht. Niet te verwarren met Eierkuchen, zoals Berlijners onze pannenkoeken noemen.

Pfannkuchen Het beroemdste Berlijnse gebak zijn de van gefrituurd gistdeeg met confiture, marmelade, moes of banketbakkersroom gevulde en met poedersuiker bestrooide bollen. De meesten kennen het gebak als Berliner of Berliner bol, behalve in Sachsen en Berlijn zelf waar het Pfannkuchen wordt genoemd (in het zuiden van Duitsland kennen ze het ook onder de naam "Krapfen").

Recept
De ingrediėnten van deze zoete lekkernij (bloem, lauw water, gist, melk, suiker, eieren, boter en zout) worden gekneed, waarna het deeg een half uurtje moet rijzen. Vervolgens worden uit het deeg bolletjes gedraaid, die tien minuten in olie van 160° C worden gebakken. De vulling wordt soms voor het bakken ingebracht, maar meestal erna. De bol wordt voor hij wordt genuttigd traditioneel bestrooid met poedersuiker of kaneel, maar er bestaan inmiddels ook vele kleurrijke varianten.

De Pfannkuchen zijn bij iedere beetje bakker te koop. Mocht je geen Berliner bol maar pannenkoeken willen eten vraag dan om Eierkuchen, zoals onze pannenkoeken in Berlijn worden genoemd. 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn