berlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-spree

Currywurst

Berlijners zijn dol op worst. Bloed- en leverworst met aardappelpuree of worst met mosterd gaan er ieder uur van de dag wel in. Maar niets gaat boven de Currywurst, waarvan er in Berlijn jaarlijks zo'n 70 miljoen worden verorberd.

De Currywurst zou een uitvinding zijn van Herta Heuwer, die op 4 september 1949 in haar snackbar op de hoek van de Kantstraße en de Kaiser-Friedrich-Straße in Berlin-Charlottenburg de eerste Currywurst kookte. Die worst werd volgens de overlevering aangeboden met een saus bestaande uit tomatenpuree en een twaalftal Indiase kruiden ('curry'), die zij tien jaar later onder de naam "Chillup" (een samentrekking van chili en ketchup) zou laten registreren. Tot de dag van vandaag is het recept een goed bewaard geheim gebleven.

Sinds die gedenkwaardige dag in 1949 heeft de currywurst niet alleen Berlijn, maar heel Duitsland veroverd en worden er jaarlijks zo'n 800 miljoen van opgegeten, waarvan alleen in Berlijn al 70 miljoen. Berlijners eten de currywurst bij voorkeur met patat en een flinke klodder ketchup van een kartonnen bakje. Of met een Schrippe, zoals het broodje in Berlijn wordt genoemd. Een flesje bier is natuurlijk onder handbereik. 

Wil je echter zien en gezien worden dan ga je naar Berlins Flaniermeile en spoel je de worst tussen de prominenten aan een statafel bij Bier's Kudamm 195 weg met een glas champagne.

Heet
Voor wie de reguliere currywurst een beetje te flauw is bereiden ze bij Curry & Chili in Wedding de heetste currywurst van Berlijn. Je kunt er kiezen uit tien 'scherptegraden'. Hier organiseren ze ook regelmatig wedstrijden wie de scherpste worst naar binnen kan werken. 

De meest luxueuze, maar ook meest bizarre currywurst kon je krijgen bij Goldkörri, bij U-Bhf Nollendorfplatz. Hier kon je je worst laten pimpen met 23 karaats goudpoeder. Maar Goldkörri heeft zijn deuren alweer gesloten.

Wil je gewoon de beste currywurst, dan kun je het best in de rij bij Konnopke's Imbiß of Curry 36 aansluiten.

Bier's Kudamm 195 
Kurfürstendamm 195
10707 Berlin (Charlottenburg-Wilmersdorf)

Curry & Chili 
Osloer Straße / hoek Prinzenallee
13359 Berlin (Wedding)

Konnopke's Imbiß 
Schönhauser Allee 44A (onder de Hochbahn)
10435 Berlin (Prenzlauer Berg)

Curry 36 
Mehringdamm 36
10961 Berlin (Kreuzberg)

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.