Berliner Luft
Wie in Berlijn zomaar Berliner Luft zegt zaait verwarring. Want Berliner Luft kun je niet alleen inademen, maar je kunt het ook eten en drinken. Wil de echte Berliner Luft opstaan?
Berliner Luft. Veel Berlijners kennen het, maar vaak bedoelen ze er iets heel anders mee. De meest bekende Berliner Luft is waarschijnlijk het muziekstuk Berliner Luft dat Paul Linke in 1904 schreef, maar dat vult de maag niet.
Likeur
Veel voormalige DDR-inwoners zullen bij Berliner Luft meteen denken aan pepermuntlikeur: het drankje dat ten tijde van de DDR ongekend populair was; naar verluidt vooral als alternatief voor het tandenpoetsen. Het drankje kreeg de koosnaam 'pfeffi' en hoewel velen vinden dat het vooral naar 4711 uit het geurenkastje van grootmoeder smaakt is het, als 'ostalgie', ook nu weer volop verkrijgbaar. Let er dan wel op dat je de 'witte' koopt, want de 'groene' is geen Berliner, maar Thüringer Luft.
Pannenkoek of dessert?
Wie in een 'Altberliner Wirtshaus' Berliner Luft bestelt zal tot zijn verrassing echter geen drankje krijgen voorgezet, maar worden getrakteerd op een grote pannenkoek. Gebakken in de oven en niet in een koekenpan, waardoor het beslag niet over de bodem van de pan hoeft te worden rondgedraaid en dus veel luchtiger blijft. Althans, dat beweert men.
Bestel je in een moderner restaurant Berliner Luft, dan zal de bediening echter geduldig blijven wachten tot je ook een hoofdgerecht bestelt. Want daar kennen ze Berliner Luft immers alleen als een bavarois-achtig creme-dessert.
En wat zit er dan in die blikken die menig souvenierswinkel verkoopt?
Berliner Luft, natuurlijk. Uit Nixdorf, een wijk in Neukölln. Tenminste: dat zeggen ze...