berlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spree

Pfaueninsel - pauwen op een eiland

Een eiland in de rivier de Havel met een sprookjesachtig kasteel, natuur en vrijlopende pauwen nodigt uit tot het maken van een uitstapje. Een beschermd natuurgebied tussen Berlijn en Potsdam, dat je alleen met een veerpont kunt bereiken, en zelfs voor vele Berlijners een onbekende bestemming is. 

PfaueninselHet 67 ha grote eiland ligt onopvallend verscholen aan de Düppeler Forst ten zuidwesten van Berlijn. Je kunt er alleen met een veerpont komen. En alleen eilandbewoners mogen hun auto meenemen. Het eiland heeft sinds 1924 de status van beschermd natuurgebied en werd in 1990 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het is een schitterend, romantisch eiland om te wandelen. Vergeet ook vooral je picknickmand niet! 

Konijnen
In 1683 liet de Grote Keurvorst, Friedrich Wilhelm I von Brandenburg, op het eiland een konijnenfokkerij bouwen. Hoewel in 1695 al weer met het fokken werd gestopt zou het eiland lang bekend blijven als het Konijneneiland.

Van 1685 tot 1689 experimenteerde de alchemist Johann Kunckel op het eiland. Omdat het betreden van het eiland verboden was en met enige regelmaat zwarte rookpluimen omhoog kringelden dacht men al snel dat op het eiland hekserij en zwarte magie werd bedreven. In Potsdam ging zelfs het gerucht dat er goud werd gemaakt. Na het overlijden van Friedrich Wilhelm I in 1688 verliet Kunckel het eiland en trok hij naar Stockholm, waarna het eiland een eeuw een vrijwel vergeten bestaan zou leiden.

PfaueninselLustslot
Dat veranderde toen koning Friedrich Wilhelm II in 1790 op het eiland opmerkzaam werd gemaakt. Drie jaar later kocht hij het eiland, dat inmiddels eigendom was geworden van het Potsdamer militaire weeshuis, voor 217 Thaler en 5 Groschen en gaf hij hofbouwmeester Brendel de opdracht op het eiland een lustslot te bouwen voor zijn maîtresse Wilhelmine Encke, de latere gravin van Lichtenau. In 1795 werd rond het slot een natuurpark aangelegd. Lang fungeerde het Pfaueninsel als een verstopte residentie tussen Berlijn en Potsdam. 

Friedrich Wilhelm III liet op het eiland een modelboerderij aanleggen en gaf in 1821 landschapsarchitect Peter Joseph Lenné opdracht er een park aan te leggen. Karl Friedrich Schinkel ontwierp de bijbehorende gebouwen, waaronder een menagerie waar pauwen gekweekt en tentoongesteld werden. Het eiland heeft aan deze pauwen zijn huidige naam te danken.

Nadat het eiland in 1821 met een vaste bootverbinding over de Havel bereikbaar werd gemaakt en de koning het volk toestond drie dagen per week het eiland te bezoeken wordt het een geliefd recreatieoord voor Berlijners en Potsdamers. Het gedrag van de bezoekers maakte het in 1924 echter wel noodzakelijk het eiland een beschermde status te geven.

Praktische informatie
Het slot kan van april tot en met oktober worden bezocht. Geopend dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.30 uur (maandag gesloten). 

De meierei (molkerij) kan uitsluitend met een rondleiding worden bezocht: november tot en met februari op zaterdag, zon- en feestdagen van 11.00 tot 15.30 uur en in maart tot 16.30 uur. April tot en met oktober gesloten.

Hoe kom je er? 
Neem de S1 of S7 van Berlijn naar Wannsee, daarna bus 218 naar de haven en dan de veerboot naar Pfaueninsel. De vertrektijden van het veer verschillen per seizoen, dus check die even voor je vertrekt. De overtocht kost je 3 euro (kinderen: 2,50). Goed is te weten dat honden, roken en fietsen op het eiland niet zijn toegestaan.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn