berlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monument

Goedkope sightseeing tour met de bus

Nieuw in Berlijn en je wilt de stad verkennen? Een sight seeing is een prima manier om snel een indruk te krijgen van de vele bezienswaardigheden. Overal in Berlijn zie je ze rijden: de rode open dubbeldekkers, de 'hop on hop off'-bussen. Maar misschien gaan ze je budget te boven, of heb je geen zin met een groep toeristen op te trekken. Dan is er een prima alternatief: het openbaar vervoer. De buslijnen 100, 200 en sinds augustus 2019 ook lijn 300 van de BVG voeren je voor een paar euro langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn.

Bus 100 Via een enkele rit in de zones A en B kun je de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn vanuit de bus bekijken. De beste plek in de dubbeldekker-bus is natuurlijk bovenin, helemaal vooraan -boven de chauffeur- waar je door de grote ruiten een panoramisch uitzicht hebt. En wil je één van de bezienswaardigheden van dichterbij bekijken, dan stap je gewoon uit en ga je met de volgende bus verder. Je mag immers twee uur op je kaartje reizen. Wil je er langer over kunnen doen, of ook nog andere dingen bezoeken, dan kun je het best een dagkaart kopen of gebruik maken van de Berlin WelcomeCard. 

Lijn 100 en 200
De tour die lijn 100 en 200 je bieden verschilt nauwelijks van die van de commerciële aanbieders, waarvoor je minstens 15 euro betaalt. Je hebt alleen geen audioguide, die je vertelt wat je ziet. Maar met een beetje geluk tref je een trotse Berlijner die die taak op zich neemt. En mocht die er niet zijn: voor een paar euro koop je bij de meeste toeristenstalletjes een routekaart van Lijn 100 of Lijn 200 met een beschrijving van wat je onderweg te zien zult krijgen.

Voor de iPhone is er zelfs een app verkrijgbaar (niet gratis!) die je onderweg uitleg geeft: de Audioguide Berlin Bus 100.

De bus rijdt tussen Bahnhof Zoo (Zoologischer Garten) in West en Alexanderplatz in Oost. Als startpunt voor je tour kun je dan ook het best het begin- of eindpunt nemen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon ergens bij een halte onderweg beginnen. 

Route
Lijn 200 rijdt vrijwel dezelfde route als lijn 100 (die rijdt wat oostelijker), maar is meestal wat rustiger, omdat vrijwel alle toeristengidsen alleen lijn 100 vermelden. De bussen rijden van ongeveer 5 uur 's-ochtends tot middernacht. Wil je rustig van het uitzicht kunnen genieten dan denken we dat de spits niet het beste moment voor je sightseeing is.

Ben je op Alexanderplatz opgestapt, dan kom je onder meer langs de televisietoren, het Museuminsel, Brandenburger Tor, de Reichstag, het Haus der Kulturen der Welt, Schloss Bellevue, de Siegessäule, de Kurfürstendamm, de Kaiser Wilhelm Gedächniskirche, het warenhuis KaDeWe en Zoologischer Garten. Stap je op op Bahnhof Zoo dan zie je dit in omgekeerde volgorde.

Lijn 300
Naast de buslijnen 100 en 200 rijdt vanaf augustus 2019 ook buslijn 300 langs veel bezienswaardigheden in Berlijn. De lijn begint bij de Berliner Philharmonie en rijdt via Potsdamer Platz en Alexanderplatz naar de East Side Gallery en Warschauer Straße. Deze route, die voornamelijk wordt gereden met elektrische bussen, duurt ongeveer een half uur. De bus rijdt iedere tien minuten.

De haltes van buslijn 300 zijn in volgorde: Philharmonie, Potsdamer Platz, Leipziger Straße,
Brandenburger Tor (Behrenstraße/Wilhelmstraße), Bebelplatz (Staatsopera), Lustgarten, Rode stadhuis en Neptunusfontein (Jüdenstraße), Nikolaiviertel (stadhuis van Berlijn), Alexanderplatz, East Side Gallery. Hier stopt de "tour". De bus rijdt daarna nog door naar Warschauer straße).

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn