berlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-reichstag-kerst

Weer en klimaat

Omdat Berlijn ongeveer op dezelfde 'hoogte' ligt als Nederland vertoont het weer veel overeenkomsten met het Nederlandse weer. Omdat Berlijn nog net een staartje landklimaat meepakt is het weer er een ietsepietsie extremer dan in Nederland. Het is er altijd net iets warmer of kouder, net iets natter of droger. Je kunt dus gewoon je Nederlandse kleren aanhouden.

Gemiddeld is het in Berlijn 0,8 graden kouder dan in Amsterdam, maar dat komt vooral omdat de winters er kouder zijn. Van april tot september is het in Berlijn namelijk juist weer (iets) warmer dan in Nederland.

Ook regent het minder in Berlijn: gemiddeld 113 dagen per jaar tegen 185 in Amsterdam. En je kunt er iets langer van de zon genieten: met gemiddeld 1650 zonuren per jaar heeft Berlijn er net iets meer dan Amsterdam (1580).

Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.