berlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muur

Europa-Center

Niet ver van de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche en warenhuis KaDeWe in Berlijn vind je aan de Breidscheitplatz het Europa-Center. Het is, met het draaiende Mercedes-embleem op het dak, niet te missen. Dagelijks bezoeken tussen de 20.000 en 40.000 mensen dit winkelcentrum in Berlijn.

Berlijn_winkelcentra-europa-center-2.jpgHet Europa-Center is het oudste winkelcentrum van Duitsland en bracht, toen het op 2 april 1965 door de toenmalige burgemeester Willy Brand werd geopend, een vleugje New York naar Berlijn. Het 80.000 m2 grote complex omvat naast winkels ook verdiepingen met kantoren, het cabarettheater Die Stachelschweine, een sauna- en wellnesscentrum en een hotel. Bovendien is er een parkeergarage met 1.100 plaatsen.

Romanische Café
Het Europa-Center is gebouwd op de plek waar het legendarische Romanische Café, trefpunt van de Berlijnse cultuurscene, stond. Tot de stamgasten daarvan behoorden onder meer Bertold Brecht, Rudolf Steiner, Stefan Zweig en Erich Maria Remarque. Het gebouw werd in 1943 door een Brits bombardement verwoest, waarna het terrein jarenlang braak bleef liggen tot de Berlijnse zakenman en investeerder Karl Heinz Pepper besloot er een winkelcentrum naar Amerikaans voorbeeld te bouwen.

Op het dak van het 84 meter hoge gebouw staat een bijna tien ton wegende draaiende Mercedes-ster met een doorsnede van tien meter. Iedere 30 seconden draait hij een keer om zijn as. Bij harde wind wordt de ster in de windrichting gedraaid, waarmee wordt voorkomen dat hij afbreekt. Om onderhoud te kunnen plegen kan de ster plat op het dak worden gelegd. De Mercedes-ster geldt als symbool voor de Westduitse welvaart en met zijn 680 lampjes is de ster ook 's-avonds van grote afstand zichtbaar, óók in voormalig Oost-Berlijn: één van de pesterijen tussen Oost en West waarvan Berlijn er vele kende.

Berlijn_winkelcentra-europa-center-1.jpgWinkels
Het Europa-Center telt ongeveer 100 winkels en horeca-gelegenheden, waaronder een bij veel Ieren populaire Ierse pub. Bijzonderheden in het centrum zijn de lotus-fontein en de "Uhr der fließenden Zeit", een door de Fransman Bernard Gitton ontworpen 13 meter hoge waterklok. Ook staan in het winkelcentrum twee originele stukken van de Berlijnse muur. 

Het Europa-Center figureert ook in de film 'Wir Kinder vom Bahnhof Zoo' naar het boek uit 1978 van de jonge Berlijnse heroïneprostituée Christiane Felscherinow (Christiane F.).

Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het Europa-Center is een jubileumboek verschenen: Berlins Weg in die Wolken - 50 Jahre Europa-Center im Herzen der City West

Het Europa-Center is 7 dagen per week, 24 uur per dag geopend. De winkels en horecagelegenheden in het gebouw hebben ieder hun inividuele openingstijden (de meeste winkels zijn geopend van 10.00 tot 22.00 uur, zondag gesloten).

Europa-Center
Tauentzienstraße 9-12
10789 Berlin 

U-Bhf: Zoologischer Garten 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.