berlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spree

Winkelcentrum Alexa

Aan de Alexanderplatz in Berlijn , tussen de Alexanderstraße en de Dircksenstraße ligt het winkelcentrum Alexa. Met een winkeloppervlakte van 56.200 m2 is het het op één na grootste winkelcentrum van Berlijn.

Berlijn_winkelcentra-Alexa-1.jpgVroeger stond op het terrein van het winkelcentrum het hoofdkantoor van de politie van Berlijn, dat ten tijde van het nationaalsocialisme dienst deed als hoofdkwartier van de Geheime Staatspolizei (Gestapo). Het opvallende roze-rode gebouw van Alexa is door de Portugese investeringsgroep Sonae Sierra gebouwd in een art déco-achtige stijl, die zowel een knipoog naar de hoogtijdagen van Alexanderplatz in de jaren 1920, als de bouw met goedkope geprefabriceerde betonnen onderdelen in de nadagen van de DDR moet zijn.

Winkels
Met 180 winkels op vijf verdiepingen telt Alexa de meeste winkels in één Berlijns winkelcentrum; alleen qua winkeloppervlak moet het de Gropius Passagen (85.000 m2) voor laten gaan. Het winkelcentrum werd in september 2007 geopend. Het heeft 17 eetgelegenheden en 9.000 m2 ontspanning en entertainment. De meeste eetgelegenheden vind je op de zogenaamde Food Court op de vijfde verdieping. Kinderen kunnen de hele dag spelen in Alexa Children's World. Daarnaast huisvest het gebouw nog een bowlingbaan, sportschool en een tandartspraktijk.

Spoorbaan
In Alexa tref je de voor dit soort winkelcentra gebruikelijke mix van kleinere retailers en grotere filiaalbedrijven aan. Leuke attractie is Loxx Miniaturwelt, een modelspoorbaan die op 600 m2 een overzicht van Berlijn geeft. Loxx is dagelijks van 10.00 tot 20.00 geopend; helaas is de toegang niet echt goedkoop te noemen (volwassenen € 12,90, kinderen tot 15 jaar € 8,00, kinderen korter dan 1 meter gratis - een familiekaart voor twee volwassenen en drie kinderen tot 15 jaar kost € 33,00).

De ondergrondse parkeergarage telt 1.600 plaatsen, maar vanwege haar ligging is Alexa ook uitstekend per openbaar vervoer te bereiken. De meeste winkels en de Food Court zijn geopend van 10.00 tot 21.00 uur. 

Alexa
Grunerstraße 20
10179 Berlin (Mitte)

U-Bhf: Alexanderplatz  

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn