berlijn-kerstberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

Gropius Passagen

De sinds 1994 omgebouwde Gropius Passagen in het zuiden van de wijk Neukölln is met 85.000 m2 winkelruimte het grootste winkelcentrum van Berlijn en een van de grootste van heel Duitsland.

Berlijn_winkelcentra-gropius-passagen.jpgDe Gropius Passagen bestaan eigenlijk al sinds 1969. Toen als 'Einkaufszentrum Johannisthaler Chaussee' met 40 winkels, gebouwd in paviljoenstijl, waaronder winkels met in Berlijn bekende namen als Woolworth en Kaisers. 

Loopbrug
Anders dan andere winkelcentra, die uit het niets verrijzen, zou je kunnen zeggen dat de Gropius Passagen langzaamaan gegroeid zijn. Eerst werd het bestaande Einkaufszentrum overdekt, vervolgens werd er een tweede verdieping op geplaatst, en later kwam de loopbrug over de Johannisthaler Chaussee die het winkelcentrum met de winkels aan de overzijde van de straat verbond.

De eerste fase van het complex, 35.000 m2, werd in november 1996 geopend. De tweede fase, nog eens 34 winkels, werd op 4 september 1997 geopend en op 2 september 1999 volgde de opening van de laatste fase van het project. Het complex heeft nu 85.000 m2 verkoopoppervlak en je vind er naast het warenhuis Galeria Kaufhof maar liefst 160 winkels, diverse eetgelegenheden, een fitnessclub en een mega-bioscoop. 

Vanuit het U-Bahnhof Johannisthaler Chaussee loop je rechtstreeks het winkelcentrum in. Het complex heeft telt drie parkeergarages, waar in totaal 2.100 auto's een plekje kunnen vinden.

De Gropius Passagen zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur (zaterdag tot 22.00 uur, zondag gesloten).

Gropius Passagen
Johannisthaler Chaussee 317
12351 Berlin (Neukölln)

U-Bhf: Johannisthaler Chaussee 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.