berlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monument

Bikini Berlin

Met een bioscoop, een hotel en kantoorruimte is Bikini Berlin meer dan alleen een winkelcentrum in Berlijn. Het is een 'concept mall', waarvan het concept is bedacht door het Nederlandse duo Carola Janssen en Caroline de Jager.

Bikini BerlinHet winkelcentrum is ondergebracht in een monument: het eerste gebouw dat na de oorlog gereed kwam in Berlijn dankzij Marshall-hulp.

Tot het monumenten-ensemble van Bikini behoren ook de hoogbouw aan de Hardenberger Platz (het Große Hochhaus), de bioscoop Zoo Palast, het Bikinihaus en de kleine flat waarin nu een hotel en een parkeergarage zijn ondergebracht.

Dit uit 1957 stammende "Zentrum am Zoo"-ensemble was een creatie van de architecten Paul Schwebes en Hans Schoszberger en moest zowel het vlaggeschip van West-Berlijn als de tegenhanger van de zware Oost-Duitse architectuur zijn. Het ensemble werd in 2002 door het in München gevestigde bedrijf Bayerische Hausbau aangekocht, dat het complex van eind 2010 tot het eind van 2013 opknapte en revitaliseerde.

Bikinihaus
De naam Bikini Berlin is ontleend aan het Bikinihaus. Die naam gaven de Berlijners in de jaren 1970 aan het gebouw, nadat dit van een tussenverdieping in de buitenlucht op de tweede etage van het pand was voorzien. Die tussenverdieping splitste het gebouw als het ware in een boven- en een onderkant, wat de Berlijners aan de toen nogal gewaagde nieuwe zwemmode, de bikini, deed denken.

Bikini BerlinHet winkelcentrum past in de 'opknapbeurt' die de buurt rondom de Gedächtniskirche  heeft gekregen. Eerder vestigde het Waldorf Astoria hotel zich er al en ook werd de bioscoop Zoo-Palast gerenoveerd. Dat was wel nodig ook, want deze hoek van Berlijn kreeg  langzaamaan een wat smoezelig karakter.

Bikini ligt naast de Berlijnse dierentuin Zoo Berlin. Op de begane grond kijk je door grote ramen naar de daar rondrennende bavianen. Ook vanaf het panoramaterras heb je een fraai uitzicht op de dierentuin. Het hoort allemaal bij het gevoel dat de bezoeker moet krijgen niet in een gewoon winkelcentrum te zijn.
Bikini Berlin
In Bikini daarom ook geen winkels van de gebruikelijke ketens of exclusieve dure merken, maar veel bijzondere winkels, met bijzondere producten. In het midden van de ruime en lichte hal vind je houten pop-up boxen, waar starters, kunstenaars en creatieve webwinkels hun plek vinden. Ze hebben merendeels kortlopende huurcontracten, waardoor er regelmatig een wisseling van de wacht plaatsvindt en het dus spannend blijft welke winkeltjes je er nu weer zult aantreffen. Daaromheen horeca, kledingwinkels, designwinkels, en winkels met bijzondere producten of een bijzondere presentatie.

Tot de favorieten van de redactie van Berlijn-Nu horen LNFA - met wisselende collecties van 100 designers - en Gestalten, een Duitse uitgever die hier in zijn concept-store mooie en leuke spulletjes verkoopt en ook het café op het dakterras exploiteert.

Bikini BerlinOmdat door Bikini publiek niet in eerste instantie getrokken wordt om er te shoppen, maar vooral om er te zijn, biedt Bikini ook ruim plek om te chillen. Vanzelfsprekend met (gratis) WiFi.

Handig is misschien nog te weten dat ook supermarkt Kaiser's een vestiging in Bikini heeft (open maandag-vrijdag van 08.00 tot 24.00 uur en zaterdag van 08.00 tot 23.30 uur).

Hangende bloemenzee

Tot 1 mei viert Bikini de lente. Op de begane grond van het complex is er de eerste expositie in Duitsland van de Britse kunstenares Rebecca Louise Law te bezichtigen, met de eenvoudige maar veelzeggende titel "Garten" (Tuin). Op rond de 144 vierkante meter heeft zij zo'n 30.000 echte bloemen in verschillende kleuren opgehangen, die boven de hoofden van de bezoekers lijken te zweven.

Berlijn_winkelcentra_bikini_garten.jpg

Ben je gegrepen door de plek? Overnachten kun je in het naastgelegen Bikini Hotel, met fraai uitzicht over Berlijn.

Bikini Berlin
Budapester Straße 42-50, Berlijn (Charlottenburg)

U- en S-Bhf: Zoologischer Garten  

Bikini Berlin

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn