berlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-kerst

Kaufhaus des Westens (KaDeWe)

Met 60.000 m2 vloeroppervlak en 380.000 verschillende artikelen is het Kaufhaus des Westens in Berlijn, beter bekend als KaDeWe, al een winkelcentrum op zich, waar je heel wat uurtjes kunt doorbrengen. Een express-lift brengt je naar de beroemde 'Feinschmeckeretage' op de zesde verdieping, met een grote hoeveelheid delicatessen en exclusieve eilanden.

Wat in 1905 begon als een gewaagd idee van de Berlijnse koopman Adolf Jandorf werd op 27 maart 1907 werkelijkheid: het Kaufhaus des Westens -beter bekend als KaDeWe- opende haar deuren. Het is dan al meteen het meest toonaangevende warenhuis van het land, dat zich richt op luxe, luxe en nog eens luxe.

Luxe
In augustus 1907 schrijft KaDeWe meteen al geschiedenis wanneer koning Chulalongkorn de Grote, Rama V van Siam zich met zijn staf twee dagen in het warenhuis terugtrekt en voor het in die tijd duizelingwekkende bedrag van 250.000 Mark inkopen doet. Uit dankbaarheid verheft de koning Adolf Jandorf bovendien in de Orde van de Witte Olifant.

Kaufhaus des Westens (KaDeWe)

Inmiddels is KaDeWe een bijna volledige heropbouw (op 23 november 1943 stortte een Amerikaans jachtvliegtuig in het gebouw, waardoor dit bijna volledig uitbrandde), vele verbouwingen en zes eigenaren verder. Wat bleef was de luxe, die tijdens de Koude Oorlog en de deling van Berlijn politiek handig werd geëxploiteerd: het warenhuis was bijna letterlijk de etalage van al het goede dat in het Westen verkrijgbaar was. Dit had tot gevolg dat nadat de muur op 10 november 1989 was gevallen zich dagelijks 200.000 DDR-burgers aan deze weelde kwamen vergapen, waardoor de verkoop vrijwel lam werd gelegd.

Vandaag de dag bezoeken dagelijks 180.000 mensen het warenhuis, waar ze op 60.000 m2 verkoopoppervlak door meer dan 2.000 medewerkers worden geholpen.

KaDeWeCulinair genieten
Beroemd is KaDeWe om haar 'Feinschmeckeretage' op de zesde verdieping, die het sinds kort - dat wil zeggen: sinds deze verdieping onder handen is genomen -  met de eenvoudiger aanduiding „die Sechste“ moet doen. Op de begane grond is zelfs een express-lift die je er zonder tussenstops naartoe brengt. Qua eten is hier het beste uit de hele wereld verkrijgbaar, dat vrijwel allemaal ook nog eens dagelijks vers wordt aangevoerd.

Naast inkopen doen kun je op deze verdieping eten en drinken bij vier champagne-bars of een van de meer dan dertig fijnproever-bars waar het eten voor je neus wordt bereid. Vrijwel iedere culinaire wens kun je hier wel in vervulling laten gaan. Sinds kort kun je de Weinbar, de Champagnerbar en een drietal nieuwe restaurants (de Beef Grill Club, Laggner Schwemme en Lutter & Wegner) ook buiten de normale openingstijden van KaDeWe zelf bezoeken. Op de Wittenbergplatz is een aparte ingang gemaakt, waardoor je er tot twaalf uur 's-nachts terecht kunt. Zonder overdrijving zou je kunnen zeggen dat KaDeWe hiermee een geheel nieuw concept aan het begrip "Späti" heeft toegevoegd.

Op de zevende verdieping vind je in de Wintertuin nog een zelfbedieningsrestaurant en voor koffie met taart (of een van de vele andere lekkernijen) ga je naar het Leysieffer-café.

Nieuwe verbouwing
Na grote verbouwingen in het verleden gaat het Kaufhaus des Westens wederom op de schop. En het is dit keer niemand minder dan de Nederlandse architect Rem Koolhaas die het historische warenhuis in Berlijn nieuw leven in mag blazen. De winkel wordt opgedeeld in vier kwadranten, die elk een verschillende architectonische en commerciële invulling krijgen gericht op verschillende doelgroepen: klassiek, experimenteel, jong en generiek. Daardoor ontstaan er vier kleinere warenhuizen onder één dak, met allemaal een eigen ingang aan de straat. Ook de roltrappen krijgen vier verschillende vormen. Er wordt volgens Duitse media zes tot acht jaar voor de renovatie uitgetrokken. De verbouwing is momenteel in volle gang.

KaDeWe is met uitzondering van zondag geopend van 10.00 tot 20.00 uur (op vrijdag tot 21.00 uur, zaterdag openen ze om 09.30 uur).

Kaufhaus des Westens (KaDeWe) KaDeWe
Tauentzienstraße 21-24
10789 Berlijn

U-Bhf: Wittenbergplatz

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.