berlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-reichstag-kerst

Bergmannstraße

De Bergmannstraße, tussen de Mehringdamm en Marheinekeplatz in Kreuzberg, is misschien geen winkelstraat in de traditionele zin van het woord, maar we zouden de straat met haar vele kleine winkeltjes, café's and restaurants onrecht doen als we haar hier niet zouden vermelden. Op de Bergmannstraße geen grote filiaalbedrijven; die haalden voor de straat hun neus op. Gelukkig maar, zou je kunnen zeggen, want juist daardoor is de Bergmannstraße de Bergmanstraße gebleven!

Marheineke MarkthalleShoppen op de Bergmannstraße begint natuurlijk bij de in 1862 voor het eerst geopende Markthalle XI, beter bekend als Marheineke Markthalle. Het is een van de twee in Berlijn overgebleven markthallen (de andere is de Arminiusmarkthalle in Moabit).

Oorspronkelijk waren er 12 markthallen in Berlijn, maar die werden grotendeels verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Dat lot viel ook de Marheineke Markthalle ten deel, maar de verwoeste delen werden in de jaren 1950 weer opgebouwd. Met de dagelijkse aanvoer van verse levensmiddelen uit Berlijn en Brandenburg is de Marheineke Markthalle een paradijs voor smulpapen. 

Golden TrashSupermarkten
In de Bergmannstraße en de zijstraatjes zelf heb je de keus uit traditionele en bio-Supermarkten, die vaak van 's-ochtends vroeg tot middernacht open zijn. In de straat vind je een allegaartje aan eenmanszaakjes waar noten, tassen, lederen riemen, kinderspeelgoed, fietsen, wijn of lp's worden verkocht.

Ook zijn er veel antiekwinkeltjes en kun je er goed terecht voor tweedehands of retro kleding. Bij Golden Trash (Solmsstraße 29) bijvoorbeeld, of bij Colours, waar je je nieuwe, tweedehands, outfit per kilo betaalt (misschien handig om te weten dat ze iedere dinsdag van 11.00 tot 15.00 uur 'Happy Hour' hebben en dan nog eens 30% korting geven). Bij Herrlich (Bergmannstraße 2) hebben ze zich helemaal toegelegd op dingen die mannen leuk schijnen te vinden: ze verkopen alleen maar kado's voor mannen. En een beetje detective-liefhebber pleegt een moord voor een bezoek aan Hammett Bookstore, waar ze zich in Krimis hebben gespecialiseerd.

Ben je meer van de strips dan is Grober Unfug (Zossener Straße 33) iets voor jou; hier zit een filiaal van een van de grootste internationale Comic-winkels van Berlijn. Zoetekauwen kunnen hun hart ophalen bij Doçura waar ze meer dan 250 soorten snoep uit alle delen van de wereld verkopen. En zo vind je in de Bergmannstraße en de zijstraten daarvan de meest fantastische en vaak onverwachte winkeltjes. 

Omdat de Bergmannstrasse vrijwel middenin het 'multiculti' Kreuzberg ligt vind je er vele nationaliteiten, wat je terugziet in de vele keukens van de restaurantjes. En dat beperkt zich niet tot Turks, Italiaans, Thais en Chinees. Want als je van originele Oostenrijkse schnitzel houdt moet je eens binnenstappen bij Austria in de Bergmannstraße 30. Het is dan ook niet voor niets dat de straat als een magneet werkt op wijkbewoners en toeristen.

U-Bhf: Mehringdamm, Gneisenaustraße

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn