berlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-reichstag-kerst

Schönhauser Allee

Voor de val van de muur was de Schönhauser Allee een vervallen straat in Berlijn, maar sinds de jaren 1990 is er veel gerenoveerd en ook veel nieuwbouw gepleegd. Je vindt er niet alleen kleine winkeltjes, maar ook een groot winkelcentrum: de Schönhauser Allee Arcaden.

Schönhauser_AlleeDe Schönhauser Allee is de hoofdstraat en grootste winkelstraat van de wijk Prenzlauer Berg. De straat is ongeveer drie kilometer lang en loopt van de Rosa-Luxemburg-Platz tot het begin van de Berliner Straße.

Ten tijde van de DDR was het een levendige winkelstraat, maar na de Wende kwam er behoorlijk de klad in: veel winkeliers konden de in de lucht geschoten huurprijzen niet meer opbrengen en sloten hun deuren. Daarnaast was (en is het nog steeds) een belangrijke verkeersader.

Aan de Schönhauser Allee zelf vind je een grote verscheidenheid aan winkels en winkeltjes. Je kunt er net zo goed terecht voor speelgoed als voor CD's en chique kleding. In de voormalige Schultheiss-Brouwerij is nu de Kulturbrauerei gevestigd, een 25.000 m2 groot cultureel centrum met onder meer bioscopen, discotheken en een theater. Het is het enige industriële bouwwerk in Berlijn dat de oorlog ongeschonden heeft doorstaan.
 
Metrostation
De naam van het U-Bahnstation Eberswalder Straße heeft een wat merkwaardige geschiedenis: op de eerste verjaardag van de Duitse eenwording hebben alle metrostations die vernoemd waren naar communisten een andere naam gekregen; in de meeste gevallen was dat de vooroorlogse naam. Alleen weigerde Prenzlauer Berg de naar de Bulgaarse communistenleider vernoemde Dimitroffstraße (en dus ook het metrostation) weer Danziger Straße te noemen. Als compromis werd het Eberswalder Straße.

Het station is overigens niet zozeer bekend vanwege die geschiedenis, maar vooral vanwege de Currywurst van het onder de Hochbahn gevestigde Konnopke, die volgens kenners tot de lekkerste van Berlijn behoort. Vlakbij het metrostation Eberswalder Straße is in een zijstraat (de Kastanienallee) de oudste en ongetwijfeld beroemdste Biergarten van Berlijn gevestigd: de Prater. Deze werd in 1992 weer heropend. 

Schönhauser Allee ArcadenWinkelcentrum
Een eindje naar het noorden (bij S-Banhnhof Schönhauser Allee) is het enige winkelcentrum van de straat: Schönhauser Allee Arcaden dat in 1999 werd geopend. Het telt ongeveer honderd winkels. Het zwaartepunt ligt op mode: er zijn relatief veel modewinkels -zowel grote ketens als kleinere designwinkeltjes- gevestigd.

Bij het U-Bahnhof Eberswalder Straße begint ook de Kastanienallee. Hier liggen veel designwinkels, galeries, modeboetiekjes en tweedehands winkels. Ook telt de Kastanienallee veel restaurantjes en cafes.

Op de Schönhauser Allee 22 vind je ook het Jüdischer Friedhof Schönhauser Allee.

U-Bhf: Schönhauser Allee, Eberswalder Straße

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.