berlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-kerst

Siegessäule

Midden op het verkeersplein Großer Stern staat een van de bekendste monumenten van Berlijn: de Siegessäule. Deze 66,89 meter hoge zuil is getooid met een verguld bronzen beeld van de Romeinse godin van de overwinning: Victoria. Dit vergulde beeld gaf de zuil het koosnaampje Goldelse. De zuil kan ook worden beklommen. Draai je je hand niet om voor een klim van 285 treden dan word je beloond met een schitterend uitzicht over Tiergarten.

De Siegessäule (overwinningszuil), naar een ontwerp van Heinrich Strack, werd in 1873 aanvankelijk onthuld ter herdenking van de Pruisische overwinning op Denemarken in 1864. Omdat de Pruisen inmiddels meer militaire overwinningen hadden behaald -onder meer op Oostenrijk en Frankrijk- werd de zuil voorzien van een 8,30 meter hoog en 35 ton wegend verguld bronzen beeld van Victoria, de Romeise godin van de overwinning.

Berlijn_Berlijn_15.jpgVerhuisd
Eerst stond de zuil voor de Reichstag op de Königsplatz (de huidige Platz der Republik), maar werd in 1938 door de nazi's naar zijn huidige plek verhuisd, omdat Hitler en zijn huisarchitect Albert Speer andere grootse plannen hadden met het stadscentrum van Berlijn, de toekomstige Welthauptstadt Germania. Bij die gelegenheid werd de zuil nog 7,50 meter verlengd, waardoor hij nu een lengte heeft van 66,89 meter. 

De Siegessäule bestaat uit een rood granieten sokkel, waarop een cirkelvormige zaal met pilaren. De zuil zelf bestaat uit vier blokken zandsteen, gedecoreerd met lopen van op vijandige legers veroverde kanonnen. In het binnenste van de zuil is een wenteltrap van 285 treden die naar een uitzichtplatform leidt.

Slopen
Na de oorlog is door de Fransen overwogen de zuil te slopen (de Fransen vonden het niet zo'n goed idee dat de Duitsers aan hun overwinning op de Fransen zouden worden herinnerd), maar dat werd door de Amerikanen en Britten belet. Wel werd een deel van de decoratie verwijderd en werden delen van de zuil overgebracht naar Parijs en de Spandauer Citadel. Bij een restauratie ter gelegenheid van de 750e verjaardag van Berlijn in 1987 werd de zuil, met vrijwel alle originele onderdelen, weer in haar oude luister hersteld.

Die Siegessäule staat midden op het drukke verkeersplein Große Stern in de Straße des 17. Juni. Om de zuil veilig te bereiken kun je gebruik maken van een tunnel die je bereikt vanuit een van de vier door Albert Speer bij de verhuizing van het beeld ontworpen neoklassieke poortgebouwen. Over de weg naar de zuil kunnen wij je niet aanraden, wil je tenminste nog langer van je verblijf in Berlijn kunnen genieten. 

Berlijn_Siegessaule

Van 1996 tot 2006 werd rond de Siegessäule jaarlijks het slotfeest van de Love Parade gehouden. De zuil heeft zich daarmee een bijzondere positie in de Berlijnse homo-scene verworven; er is zelf een tijdschrift naar vernoemd.

De Siegessäule is dagelijks van 09.30 tot 17.30 uur (april-oktober tot 18.30 uur) geopend.

Siegessäule
Großer Stern
10557 Berlijn (Tiergarten)

U-Bhf: Hansaplatz 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.