berlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-kerst

East Side Gallery

Wie een beschilderde Berlijnse Muur wil zien in Berlijn moet naar de East Side Gallery in Friedrichshain, waar een groot stuk muur is blijven staan.

Laten we beginnen met het slechte nieuws: de muurschilderingen in de East Side Gallery zijn niet origineel. Dat wil zeggen: ze stammen niet uit de tijd dat de Muur in Berlijn nog functioneel was en bewaakt werd door bewapende grenswachten. Maar je had dat natuurlijk al kunnen vermoeden: het stuk muur ligt immers aan de Oost-Berlijnse kant van de Spree en heet natuurlijk ook niet voor niets East Side Gallery. En anders dan in West-Berlijn was het regime in Oost-Berlijn niet bijster gecharmeerd van graffity.

Na de val van de Berlijnse Muur was 1990 'het' jaar voor Berlijnse kunstenaars: aan de Oost-Berlijnse kant lagen kilometers maagdelijke, onbeschilderde muur op hen te wachten. 's-Avonds en 's-nachts klonkt alleen het getik van de 'Mauerspechte', die met beitel en hamer stukjes van de Westelijke, beschilderde kant van de muur hakten.

Berlijn_east-side-gallery

De East Side Gallery was een idee van David Monti: nadat de kunstenaarsorganisaties Bundesverbandes Bildender Künstlerinnen und Künstler (BBK) en het Verbandes Bildender Künstler der DDR (VBK) waren gefuseerd zou beschildering van het stuk muur aan de Mühlenstraße een mooi, eerste gezamenlijk project zijn.

In het voorjaar van 1990 werd het 1.316 meter lange stuk muur door 118 kunstenaars uit 21 landen beschilderd; op 28 september 1990 was de galerie gereed. De kunstenaars geven in de schilderwerken hun visie op de politieke situatie in het Berlijn van 1989/1990.

Aanvankelijk was het plan dat het beschilderde stuk muur een tijdelijke tentoonstelling zou zijn. Na afloop daarvan zouden de stukken muur elders in de wereld worden tentoongesteld en uiteindelijk worden verkocht. Het liep anders: in november 1991, toen grote delen van de oorspronkelijke muur in de stad al waren gesloopt, werd de East Side Gallery tot nationaal monument uitgeroepen.

Berlijn_Berlijn_East_Side_255.jpg

Restauratie
Het weer, toeristen en vandalen maakten dat de schilderingen in de loop van de jaren verweerd en beschadigd raakten. De inmiddels opgerichte vereniging Künstlerinitiative East Side Gallery e.V. ging het lot van de muur ter harte en nam het initiatief voor een sanering. In het jaar 2000 werd de muur grondig onder handen voorzien en werden, gesponsord door de lakindustrie, 40 afbeeldingen gerestaureerd. De muur werd hierna van een beschermende laklaag voorzien. 

Berlijn_Berlijn_East_Side_252.jpg

Het hielp maar even, want in 2008 was de muur alweer aan renovatie toe. Dit keer werden de zaken groter aangepakt en werd ook de stalen pantsering van de muur blootgelegd om ze van roestsporen te ontdoen. De daarbij in de muur ontstane gaten werden zorgvuldig weer dichtgesmeerd. De kunstenaars werden uitgenodigd voor een tweede keer naar Berlijn te komen, nu om hun door de renovatie beschadigde kunstwerk te herstellen.

Berlijn_east-side-gallery

Onlangs is de East Side Gallery wederom schoongemaakt en werden gaten in het beton gedicht. Voor deze operatie werd € 230.000 uitgetrokken. Om te voorkomen dat het 1,3 km lange stuk muur binnenkort wéér een opknapbeurt nodig heeft is op 1,30 meter afstand van de muur een 80 à 90 centimeter hoge- 'voornamelijk psychologische' - versperring worden opgericht, die toeristen en Berlijners op afstand moet houden.

Berlijn_Berlijn_East_Side_262.jpg

Inmiddels is de East Side Gallery de grootste permanente openluchttentoonstelling ter wereld en is een verzoek ingediend om het op te nemen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
De East Side Gallery vind je langs de Mühlenstraße in Friedrichshain tussen de Oberbaumbrücke en Ostbahnhof. Je kunt er gewoon langs lopen. Openingstijden of toegangsprijzen zijn dan ook niet van toepassing.

Berlijn_Berlijn_East_Side_260.jpg

East Side Gallery 
Mühlenstraße
Berlin (Friedrichshain)

U-Bhf: Warschauer Straße
S-Bhf: Warschauer Straße, Ostbahnhof

Berlijn_Berlijn_East_Side_253.jpg 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn