berlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-reichstag-kerst

Oud-Egyptische kunst in Berlijn

Het Neues Museum in Berlijn, met veel oud-Egyptische kunst, combineert stukken uit drie collecties: die van het Egyptische Museum (Ägyptisches Museum und Papyrussammlung), het Museum van de Prehistorie en Vroege Geschiedenis (Museum für Vor- und Frühgeschichte) en Heinrich Schliemann's verzameling Trojaanse antiquiteiten. Tot de topstukken van de collectie behoren een buste van de Egyptische koningin Nefertiti en een Neanderthaler schedel.

Het afgelopen decennium is het Neues Museum, dat er sinds 1945 als een gebombardeerde ruïne bij lag, gereconstrueerd en herbouwd door de Britse stadsarchitect David Chipperfield. Het gebouw op het Museuminsel in Berlijn, dat oorspronkelijk tussen 1843 en 1855 naar een ontwerp van Friedrich August Stüler werd gebouwd, werd in oktober 2009 officieel heropend.

Tip: Om wachtrijen te ontlopen kun je je toegangskaartje ook online aanschaffen. Ben je van plan meerdere musea op het Museuminsel te bezoeken dan kan de Museuminsel Kaart een verstandige keus zijn.
Zie ook ons artikel Musea met korting over meer kortingsmogelijkheden bij de musea in Berlijn.

Koop hier online een ticket voor het Neues Museum en ontloop de wachtrij

In het Neues Museum is na de Duitse hereniging de oorspronkelijke collectie van het Ägyptisches Museum weer bijeen gebracht. Oorspronkelijk was dat museum gehuisvest in Slot Monbijou, maar kreeg in 1850 een eigen gebouw op het Museuminsel. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de collectie verdeeld: in West-Berlijn werd een deel tentoongesteld in een gebouw tegenover Slot Charlottenburg, in Oost-Berlijn in het eveneens op het Museuminsel gelegen Bode-Museum.

Neues Museum 
Bodestraße 1-3
10178 Berlin (Mitte)

U-Bhf.: Friedrichstraße, S-Bhf. Friedrichstraße en Hackescher Markt
Tram: M1, 12 (Am Kupfergraben), M4, M5, M6 (Hackescher Markt)
Bus: TXL (Staatsoper), 100, 200 (Am Lustgarten), 147 (Friedrichstraße)

Neues Museum | Staatliche Museen zu Berlin

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.