berlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-spree

Topographie des Terrors

Topographie des Terrors is een documentatiecentrum en permanente tentoonstelling in Berlijn over de nazi-misdaden. Het is te vinden op de plek waar ooit het Prinz-Albrecht-Paleis stond en later het hoofdkwartier van de Gestapo en de SS werden gevestigd. Vanuit deze plaats werden de holocaust en vele andere nazi-misdaden georganiseerd en uitgevoerd.

De tentoonstelling is nogal zakelijk opgezet. Ondanks dat, of misschien juist wel daardoor, laat Topographie des Terrors bij de meeste bezoekers een diepe indruk achter. Een aanrader om de hoek en op maar een paar minuten lopen van Checkpoint Charlie!

Nazi's
Ten tijde van het 'Derde Rijk' waren in het gebied tussen de Prinz-Albrecht-Straße (de tegenwoordige Niederkirchnerstraße), de Wilhelmstraße en de Anhalter Straße de drie meest schrikaanjagende instituten van de nazi's gehuisvest. Reinhard Heydrich nam met zijn Sicherheitsdienst (SD) zijn intrek in het Prinz Albrechtpaleis op Wilhelmstraße 102, in de school voor kunst en ambachten op Prinz-Albrecht-Straße 8 vestigde zich het hoofd van de Gestapo, Heinrich Müller, en Hotel Prinz Albrecht op nummer 9 werd het hoofkwartier van de Schutzstaffel (SS). Met de concentratie van deze instellingen op één lokatie werd dit gebied in feite het bestuursdistrict. 

Na de Tweede Wereldoorlog werden deze gebouwen gesloopt en werd het gebied geëgaliseerd. Pas in 1987 werd het inmiddels bijna vergeten gebied met restanten van de martelkamers van de nazi's opengesteld voor het publiek en in 2010 werd het huidige tentoonstellingspaviljoen geopend. Je vindt er ook nog een stukje van de Berlijnse Muur.

Expositie
Het centrum heeft verschillende afdelingen, maar de meeste bezoekers zal vooral de expostie op de begane grond aanspreken. De opkomst van de nazi's en hoe zij met hun gruweldaden Duitsland en Europa in hun greep hielden wordt in tekst en beeld duidelijk gemaakt aan de hand van grote informatieborden. Aan tafels zijn geluidsfragmenten van toespraken, radio-uitzendingen en interviews te beluisteren. 

De expositie is chronologisch opgebouwd en begint in 1933 toen de nationaal-socialisten hun verkiezingsoverwinning behaalden en loopt tot en met de Neurenbergprocessen, waar een aantal nazi-kopstukken werd berecht.

Tussen de talrijke herinneringsplaatsen, monumenten en musea in Berlijn die betrekking hebben op de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog neemt Topographie des Terrors een bijzondere plaats in. Op de plek waar dramatische beslissingen werden genomen, gepland en uitgevoerd wordt nu informatie gegeven over de SS- en politiestaat en de invloed en gevolgen van het nationaal socialisme in heel Europa.

Topographie des Terrors  
Niederkirchnerstraße 8
10963 Berlin (Mitte)

U-Bhf: Potsdamer Platz, Kochstraße
S-Bhf: Anhalter Bahnhof, Potsdamer Platz

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.