berlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-reichstag-kerstberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

KulturKaufhaus Dussmann, paradijs voor boekenliefhebbers

Niet ver van Unter den Linden en het U- en S-Bahnhof Friedrichstrasse in Berlijn vind je Dussmann. Das Kulturkaufhaus, zoals ze er zelf achteraan zeggen. Met vijf verdiepingen en 7.300 m2 is het een waar paradijs voor boeken- en muziekliefhebbers.

Kulturkaufhaus DussmannIn 1997 werd het pand waarin Dussmann is gehuisvest opgeleverd. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het schoonmaakbedrijf Dussmann -54.000 werknemers in 26 landen- de bovenste verdiepingen als kantoorruimte in gebruik zou nemen en de onderste twee verdiepingen aan een boekhandelaar of modeketen zou verhuren. Toen geen huurder kon worden gevonden besloot Dussmann het pand dan maar zelf in gebruik te nemen en er een "Kulturkaufhaus" te vestigen. 

Boeken
En sinds die tijd verkoopt Dussmann er boeken, luisterboeken, bladmuziek, tijdschriften, DVD's, CD's en kantoorartikelen. De twee onderste verdiepingen zijn ruim opgezet rond een middenpad met een pyramidevormig glazen dak, waardoor het daglicht binnenvalt. Bij de roltrappen vind je een door de Fransman Patrick Blanc ingerichte verticale tuin, die bestaat uit meer dan 6.600 planten. Her en der zijn zitjes ingericht waar je op je gemak boeken van je interesse kunt inkijken.

Dussmann had altijd al een uitgebreide afdeling 'vreemde talen', maar in 2010 werd die ruim verdubbeld tot 300 m2. Het merendeel is Engels, maar ook voor Italiaans, Spaans, Frans, Pools en Russisch kun je hier goed terecht. 

Kulturkaufhaus DussmannBerlijn
Onze favoriete afdeling is meteen links als je binnenkomt: hier hebben ze werkelijk alles over Berlijn. Boeken, kaarten, wandelgidsen, ansichtkaarten, en dan zeker niet alleen de 'leuke dingen voor toeristen' (die hebben ze natuurlijk ook), maar ook bijvoorbeeld boeken over de Berlijnse architectuur, of de geschiedenis van een parkje ergens in Wedding. Kortom: een ware goudmijn voor zowel de serieuze als de minder serieuze Berlijn-liefhebber.

Dussmann organiseert regelmatig literaire avonden, signeersessies en muzikale evenementen, die in de regel gratis toegankelijk zijn. Kijk voor de activiteiten op hun website.

Niet onvermeld mogen de paradijselijke openingstijden van Dussmann blijven. Door een speciale vergunning is het cultuurwarenhuis eigenlijk alleen maar 's-nachts gesloten. Ook zijn ze zondag dicht, hoewel ze volgens hun vergunning ook die dag open zouden mogen zijn.

Openingstijden: 09.00-24.00 uur (zaterdag tot 23.30 uur, zondag gesloten).

Dussmann das Kulturkaufhaus Berlijn_FB-fLogo-Blue-broadcast.jpg
Friedrichstraße 90, Berlijn (Mitte)

U- en S-Bhf: Friedrichstraße 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn