Van camping tot sterrenhotel
Berlijn telt talloze plaatsen waar je kunt overnachten: van camping tot vijfsterrenhotel. Van bed & breakfast tot appartement. Het niet kunnen vinden van een geschikt verblijf is dan ook geen excuus om niet naar Berlijn te gaan. Trouwens: niet ver van Berlijn vind je ook een keur aan leuke overnachtingsmogelijkheden.
In 2015 kwamen er ruim 13,5 miljoen bezoekers naar Berlijn, die goed waren voor ruim 30 miljoen overnachtingen. In 2019 zal dit naar verwachting stijgen naar 35 miljoen overnachtingen. Dat is in twintig jaar tijd ruim een verviervoudiging en geeft de populariteit van Berlijn aan. In Europa komen alleen in Londen en Parijs meer toeristen. Na de Britten, Amerikanen en Italianen zijn het de Nederlanders die het meest in Berlijn overnachten.
Het aanbod van overnachtingsmogelijkheden in Berlijn is dan ook schier oneindig. Je kunt het net zo duur -of goedkoop- maken als je zelf wilt. Je kosten van verblijf zijn, naast het aantal personen waarmee je reist en de duur van je bezoek, afhankelijk van de luxe en hoe dicht je bij de toeristische trekpleisters wilt zitten.
Bedenk dat Berlijn over uitstekend openbaar vervoer beschikt. Met eigen vervoer, de S-Bahn, metro, tram en bus zijn vrijwel alle uithoeken van de stad prima bereikbaar. Overnachten in een 'buitenwijk' kan daarom heel lonend zijn. Ook biedt bijna ieder café in Berlijn je de mogelijkheid om tegen heel schappelijke prijzen te ontbijten waardoor er geen enkele reden is voor een 'Zimmer mit Frühstück'.
Denk er wel aan dat Berlijn op 1 januari 2014 een toeristenbelasting van 5% over de netto overnachtingsprijs heeft ingevoerd. Veel hotels vermelden dat (nog steeds) niet. Het is veelal gebruikelijk dat je de toeristenbelasting bij je vertrek moet afrekenen, omdat deze niet zat verrekend in het bedrag dat je bij de boeking betaalde.
Bed&Breakfast
Guesthouse, hostel, appartement, bed & breakfast.., de scheidslijn tussen de verschillende..