berlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-spree

Het Stasi-museum in Berlijn

In "Haus 1" van het voormalige Oost-Duitse Ministerie van Staatsveiligheid in Berlijn vind je tegenwoordig het Stasi-Museum, dat officieel Forschungs- und Gedenkstätte Normannenstraße heet. En hoewel de gebouwen er van buiten als een normaal, uitgedeid Oost-Berlijns kantorencomplex uitzien is het een museum met een griezelfactor.

Stasi-MuseumInmiddels is het alweer ruim 25 jaar geleden, dat op 15 januari 1990 demonstranten in Berlijn het enorme en zwaarbewaakte complex van het Ministerie van Staatsveiligheid (Ministerium für Staatssicherheit, doorgaans afgekort tot MfS) van de DDR bestormden. Het was het begin van de bezetting van het Stasi-hoofdkwartier in Berlin-Lichtenberg. Door deze actie werden veel dossiers van de Stasi, de geheime politie van de DDR, van de vernietiging gered. Dossiers, die veel hebben bijgedragen aan het inzicht in de manier waarop de dictatuur van de SED (de Sozialistische Einheitspartei Deutschlands) werkte.

Tentoonstelling
Op 17 januari 2015 werd het vroegere ministerie wederom bestormd: ditmaal voor de opening van een nieuwe permanente tentoonstelling: "Staatssicherheit in der SED-Diktatur". Met name de mogelijkheid om een exclusieve blik in de zelden geopende archiefruimten van de gevreesde dienst te kunnen werpen trok veel belangstellenden.

De expositie geeft op drie verdiepingen met documenten, foto's, film- en geluidsopnamen, maar ook met talrijke 007-achtige objecten van de Stasi een inkijkje in de geschiedenis, functie en werkwijze van de geheime politie van de SED en laat zien wat dat voor mensen betekende. In een ruimte kun je bijvoorbeeld zien hoe de Stasi heimelijk woningen binnendrong om daar van alles en nog wat te documenteren en te fotograferen, om zich zo een beeld te kunnen vormen van hoe iemand leefde. Ook kun je er de "snuffelglazen" zien, waarin geursporen werden verzameld van mensen die men wellicht ooit met honden wilde kunnen volgen. Ook het originele bureau dat de werkplek van de laatste Stasi-minister Erich Mielke was, is behouden gebleven en behoort tot de expositie.

Das Leben der AnderenDe expositie is een gezamenlijke productie van de beheerder van het museum ASTAK (Antistalinistische Aktion Berlin-Normannenstraße e. V.), een vereniging die voortkomt uit de  burgerrechtenbeweging in de DDR, en BStU (de wat handzamer afkorting van "Der Bundesbeauftragte für die  Unterlagen des Staatssicherheitsdienstes der ehemaligen Deutschen Demokratischen Republik"). In en bij het museum werden destijds ook opnamen gemaakt voor de met een Oscar bekroonde film "Das Leben der Anderen".

Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur, op zaterdagen en zon- en feestdagen van 12.00 tot 18.00 uur.

Stasi-Museum  
Ruschestraße 103
10365 Berlin (Lichtenberg)
U-Bhf: Magdalenenstraße

Trailer van de film Das Leben der Anderen (2006)

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn