www.berlijn-now.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
berlijn-reichstag-kerstberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muur

Recept voor Pfannkuchen (Berliner bollen)

In Nederland heten ze Berliner bollen, maar de meeste Duitsers kennen ze als†Berliner. En in Zuid-Duitsland heten ze†Krapfen. Maar in†Berlijn†zelf worden ze†Pfannkuchen†(letterlijk: "pannenkoeken") genoemd. †Om het makkelijk te houden.

Als je de jaarwisseling in Berlijn doorbrengt zal je opvallen dat je overal een bepaald soort gebak ziet:†ronde lekkernijen gemaakt van gefrituurd gistdeeg en gevuld met†confituur†en/of†banketbakkersroom. Vaak kun je bij een bakkerij zelfs geen andere lekkernijen kopen: het zijn†Pfannkuchen voor en†Pfannkuchen na.

Wij noemen ze Berliner Bollen, die†Pfannkuchen. Zoals een Berlijner onze pannekoeken op hun beurt weer Eierkuchen noemt. Logisch toch? En noem ze trouwens niet per ongeluk Berliner†Pfannkuchen, want dan word je snel terecht gewezen. Het zijn gewoon†Pfannkuchen. Niks Berliner Pfannkuchen. Punt. Of Punkt.'s-Lands wijs, 's-lands eer, zullen we maar denken.

IngrediŽnten
Voor circa 10†Pfannkuchen heb je nodig:

500 gram bloem
1/2 theelepel geraspte citroenschil
1/4 liter melk
60 gram suiker
65 gram boter
30 gram verse gist
1 ei
1 eierdooier
marmelade, gelei of banketbakkersroom naar smaak

Bereiding
Meng de bloem en de citroenschil
Verwarm de melk (niet laten koken!)
Voeg de suiker, boter en gist toe aan de melk tot alles is opgelost
Voeg dit mengsel, evenals het ei en eigeel toe aan de bloem
Meng dit alles krachtig door elkaar (gebruik bijvoorbeeld een mixer met deeghaken)
Dek het deeg af en plaats het op een warme, rustige plaats tot het deeg ongeveer is verdubbeld
Kneed vervolgens het deeg opnieuw (met de hand)
Maak er nu ballen van, druk ze een beetje plat en doe wat jam in het midden (als je dit op oudejaarsavond doet, vul er dan naar goed Berlijns gebruik een met mosterd). Knijp hem dicht en draai hem om *
Nog een tijdje laten rusten
Frituur de ballen bruin in heet vet.†Dit werkt goed in een frituurpan op 150-160įC
Strooi de suiker op een bord en rol de afgewerkte Pfannkuchen er in

* de vulling kun je er ook na het frituren inspuiten

Pfannkuchen

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn