berlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-reichstag-kerstberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monument

Recept voor Soljanka

Soljanka is een van origine Russische zout-zuur soep met vlees. In de DDR werd de Soljanka nach Russischer Art veelvuldig in de Imbiß geserveerd en zo kwam dit ook op vele Berlijnse menukaarten terecht. 

Kort na de val van de muur bezocht sterrenkok Stefan Hermann de nieuwe Duitse deelstaten, waar hij kennis maakte met deze soep. Speciaal voor het 25-jarig jubileum van de val van de muur creëerde hij zijn persoonlijke Soljanka.

Benodigdheden:Soljanka


150 gram rundvlees
40 gram vleesworst
15 gram augurken in zuur
15 gram grote uien
100 gram verse, rode paprika
100 gram verse gele en groene paprika
120 gram vleestomaten
60 gram gepasseerde tomaten
150 ml vleesbouillon
10 gram paprikapoeder
5 gram zout
2 gram witte peper
15 kappertjes
sap en schil van ½ citroen
10 ml raap- of zaadolie
20 gram crÞme fraîche

Bereiding 
Ter voorbereiding het vlees, de vleesworst en de paprika in fijne reepjes, de augurken en tomaten in blokjes en de uien in ringen snijden.
Het vlees even aanbraden in hete olie. Daarna de uien toevoegen en kort, lichtjes bruineren. De tomaten erbij doen en met gepasseerde tomaten en de bouillon aanvullen. Ongeveer een uur op een kleine vlam zachtjes laten koken. Reepjes paprika en augurken toevoegen, alles mengen en nog een keer virca 20 minuten zachtjes laten koken.

Paprikapoeder, sap en schil van de citroen en de kappertjes toevoegen. Zout en peper naar smaak toevoegen. Bij het opdienen de crème fraîche serveren.

Stefan HermannStefan Hermann
is een Duitse sterrenkok. Hij volgde zijn opleiding in Schloss Höfingen in Baden-Württemberg. Hermann werkte vervolgens bij het Schlosshotel Kurfürstliches Amtshaus in Daun, het driesterrenrestaurant Schwarzwaldstuben van sterrenkok Harald Wohlfahrt in Baiersbronn en in Dreis bij Waldhotel Sonnora van Helmut Thieltges.
Na een uitstapje naar het Regent Hotel in Londen keerde hij weer terug naar Schwarzwaldstuben. In 1997 werd hij chefkok van Caroussel in Dresden. 

Sinds 2006 is hij eigenaar en chefkok van het met een Michelinster onderscheiden bean & beluga in Dresden.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
04-02-2022

Mark Braams | Beste mede amateurkoks, Reactie op reactie is nooit erg constructief, maar ……. Poolse augurken en met name goede Poolse worst om te bakken zijn in Poolse winkels inmiddels in elke stad voorradig. Vraag om een worst voor het Poolse nationale gerecht; Bigos. Poolse augurken zijn ook voor veel nederlanders lekker. Vraag wel om een goede kwaliteit verse augurken. Er is veel kwaliteitsverschil. Enne, de te zoute en te vette nederlandse rookworst is echt een no go in Soljanka! Lekker voor de stampot, maar niet voor een gerecht met zo’n rijke smaken als deze soep! Smakelijk!

13-10-2020

Wim ten Vaarwerk | Het valt me zwaar als amateurkok dit recept van deze sterrenkok van commentaar te voorzien. Daarbij realiseer ik me dat voor Nederlanders augurken iets anders is dan de augurken die je in in Polen en de voormalige DDR kon kopen. Deze zijn voor ons normaal gesproken niet te eten maar in de Soljanka juist heerlijk en essentieel voor de smaak. Evenals de noodzaak van gerookt vlees. Bij gebrek aan beter kan ook worden volstaan met rookworst. Deze bijzonderheden zijn misschien voor dhr. Harald Wohlfahrt vanzelfsprekend maar voor Nederlanders die het gerecht net zo waarderen als ik, naar ik hoop een belangrijke toevoeging. Hartelijke groet, Wim ten Vaarwerk



Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.