berlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-spree

Recept voor Martinsgans

De Martinsgans in een klassiek gerecht in Berlijn, van Sint-Maarten tot de Kerst. Niet moeilijk te bereiden, wel erg lekker.

MartinsgansDe heilige Martinus van Tours, bij ons beter bekend als Sint Maarten, werd rond 316 na Christus in Savaria (in het huidige Hongarije) geboren. In 371 werd Maarten door de bevolking van Tours gekozen tot bisschop. Volgens een overlevering vond hij zich niet waardig genoeg voor dat ambt, en verstopte hij zich in een ganzenhok. Maar toen zijn aanhangers hem gingen zoeken, gingen de ganzen te keer waardoor zijn schuilplaats ontdekt werd. Zo kwam het dat hij alsnog tot bisschop kon worden gewijd.

In 397 stierf Maarten aan koortsen. Hij was toen ongeveer tachtig jaar oud. Hij werd op 11 november begraven in de basiliek van Tours. Sint Maarten is de schutspatroon van bedelaars, soldaten, wapensmeden en huisdieren.

11 november, Sint Maarten, is niet alleen de dag waarop kinderen met lampionnen door de stad trekken, maar ook de dag waarop traditioneel het culinaire ganzenseizoen wordt geopend, dat tot en met de kerstdagen duurt. De Martinsgans in een klassiek Berlijns kerstgerecht.

Benodigdheden:
1 Gans (circa 5 kg)
250 g Bakpruimen (vantevoren weken)
500 g Appel
2 el suiker
5 el brood (droog, geraspt of verbrokkeld volkorenbrood)
2 cl brandwijn of cognac
kaneel
4 el room
1 el meel
3 el appelmoes
zout
peper

Bereiding:
De gans zorgvuldig wassen en drogen. Alleen van binnen zouten.
De geweekte pruimen van hun pit ontdoen. De appels schillen, van hun klokhuis ontdoen en in stukjes snijden.
De pruimen en stukjes appel mengen. Op smaak brengen met suiker, het brood, kaneel en brandewijn.
De gans vullen met het mengsel en de open kant dichtmaken. Voor het braden ongeveer 3 kopjes water en een doormidden gesneden appel in de braadslee doen.
De gevulde gans op een rooster in de braadslee leggen en alles onderin een voorverwarmde oven plaatsen.
Het geheel bij 200°C tot 3 uur langzaam braden en de gans af en toe braadsap over de gans gieten. Op de helft van de braadtijd een paar keer onderin in de huid steken, zodat het vet kan uitbraden.
De gans 10 minuten voor het einde van de braadtijd met koud zout water instrijken en op 250°C knapperig braden.

De in de braadslee aanwezige jus met water aanlengen, met room en meel binden en met appelmoes, zout en peper op smaak brengen. Nog 10 minuten laten doorkoken. De draden verwijderen en de gans trancheren.
Serveren met aardappel- of Semmelknödel (aardappelpuree mag ook) en rode kool.

Frohe Weihnachten!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn