berlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-spree

RAW-terrein, cultureel walhala in Berlijn

Op korte loopafstand van de East Side Gallery en de Oberbaumbrücke in Berlijn ligt het RAW-terrein (Reichsbahnausbesserungswerksgelände Franz Stenzer). Deze voormalige spoorwerkplaats uit het begin van de 20e eeuw werd in 1994 stilgelegd en is sindsdien door krakers, graffiti-artiesten en stadse sporters omgetoverd tot een cultureel walhalla.

Er zijn nu tijdelijke en permanente nachtclubs, cafés, een klimmuur, meubelzaakjes, pop-up galeries en een skatehal (gesponsord door Nike en ingereden door o.a. de Nederlandse prof skateboarder Wieger van Wageningen uit Eindhoven) gevestigd. 

Berlijn_raw

Bij de klimmuur in een oude, ronde, spits toelopende bunker is in de zomer ook een openlucht bioscoop te vinden. Elke zondag wordt er, ongeacht het seizoen, een rommelmarkt georganiseerd. De muren die het terrein omringen zijn kunstwerken op zichzelf met grote portretten van (linkse) historische helden zoals Karl Marx, Che Guevarra en Nelson Mandela.

Muziek
Muzikaal gezien doet het RAW-terrein zijn naam het meeste eer aan. Zo verruilde dragqueen Nina Queer Prenzlauerberg voor dit gebied om haar bar Zum schmutzigen Hobby te vestigen en hoor je in de andere bars en nachtclubs op het terrein, of tijdens incidentele feesten, vooral punkrock, techno en hardcore dance.

Laat je daar echter niet door afschrikken, wat ook geldt voor de wisselende groep krakers (met grote honden) die op en naast het terrein rondhangt. Zeker overdag is het RAW-terrein ook een leuke bestemming met (niet al te jonge) kinderen. In het skatepark wordt maandelijks zelfs een familie-skate-dag gehouden.

RAW-tempel
Revaler Strasse 99, Berlijn

Berlijn_raw-tempel

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn